Home

Lezing: kennismaking met de Vietnamese cultuur

Việt Nam is een prachtig land met een uiterst boeiende geschiedenis. Ter voorbereiding van onze groepstentoonstelling in het Ho Chi Minh City Fine Art Museum ben ik er niet alleen verschillende keren naar toe geweest, ik heb er ondertussen ook al aardig wat boeken over gelezen. Ter introductie van de tentoonstelling heb ik ook en lezing gegeven waar heel erg enthousiast op gereageerd is, enkele reacties kunt u hier zien:
Dat men het idee heeft dat ik er veel over weet komt vooral omdat ik er enthousiast over kan vertellen want ik ben beslist geen deskundige. Ik heb er ook niet veel rondgereisd, wel een paar keer met de trein van Ha Noi naar Ho Chi Minh City en terug. In feite ben ik een soort luie toerist. Er is zoveel te zien op straat, zoals hieronder, daar hoef je niet voor rond te reizen

er wordt van alles bestelt en de bazin geeft aanwijzingen wat er mee moet op de 'xe may' , ongelofelijk hoe volgestouwd die worden ..en ze rijden er zonder problemen met weg

moet er nog meer bij? geen punt....slechts een enkele keer dondert er alles midden op de weg af, maar ook dat is geen punt, ze rijden er wel omheen..

Ik ga meestal naar dezelfde plekken en zie steeds vooral dezelfde mensen. Die vertellen me dan wat ze allemaal meemaakten en in welke kleine plattelandsdorpjes hun ouders wonen. Ze vinden het prachtig om mij over hun land en cultuur te vertellen. En elk jaar zie ik hoe hun leefomstandigheden zijn veranderd. Soms ten goede en soms de andere kant op.
Na al die jaren spreek ik de taal ook wel een beetje, alleen spreek ik in het Noorden vermoedelijk het Zuidelijke dialect en in het Zuiden dat van het Noorden. Het komt er een beetje op neer dat niemand mijn Vietnamees begrijpt. Maar ze moeten er wel om lachen, tijdens mijn lezing leg ik ook wel uit waarom.

De lezing duurt ongeveer 2 uur en gaat vooral over de culturele ontwikkeling van Việt Nam de afgelopen 2000 jaar. U krijgt geen opsomming van historische plaatsen of toeristische trekpleisters, daar zijn uitstekende reisboeken over. Maar als het goed is, is het na afloop wel duidelijk dat die 2000 jaar cultuur nog heel levend is en een hele dikke laag vormt onder het flinterdunne laagje vernis van de laatste veertig vijftig jaar.


het Boeddhisme is zo'n 2000 jaar geleden ingevoerd, de airco is van meer recente datum, maar ze staan
broederlijk naast elkaar en ieder heeft zo zijn eigen belangrijke functie, alhoewel men ook zonder airco kan


De kosten
voor de lezing bedragen 200,- + reis- en eventuele verblijfskosten. Dit bedrag gaat volledig naar stichting Trading Hats die educatieve en culturele projecten ontwikkelt en ondersteunt...inderdaad, met name in Việt Nam.
De lezing is voor volwassenen, maar het is geen enkel probleem om hem voor jongeren aan te passen.
Indien u interesse heeft, neem dan contact op met info@@robybellemans.nl.

Roby BellemansReal
Time Web Analytics