home

Roby Bellemans Produkties

De lezingen van Roby werden al eens beschreven als "non-fiction-cabaret", toen ook zijn tentoonstellingen steeds meer op theater gingen lijken, besloot hij de knoop maar door te hakken. Na meer dan 25 jaar projecten voor jongeren en tentoonstellingenexperimenten te hebben bedacht komt hij nu met zijn eerste theaterprodukties.
Helemaal onbekend is deze wereld overigens niet voor hem, want - zoals hieronder te zien is, speelde hij zelf al in een aantal films, tv-series en theaterstukken mee:

    televisie:
  • Bewegen is Veranderen - NOS/ Vlissingen (1986)
  • medepresentatie Kinderjury - Axel (1991)
  • In voor en tegenspoed - Amsterdam(1994)
  • Baantjer - Amsterdam (1995 & 1996)
  • De Club - Amsterdam (1997)
    tv-reclame:
  • Praxis - Amsterdam (1996)

    theater:
  • Poppentheater - Antwerpen (1964)
  • Theatre de l'Usine - Parijs (mei 1968)
  • Experiment - Utrecht (1976)
  • Orfeo - Amersfoort (2006)

in produktie:

Naast jeugdtheater werken wij aan twee projecten voor volwassenen:
    theater
  • Afscheid
    De 2e WO betekende ook een einde van verwachtingen en tradities. In "Afscheid"spelen drie verhalen door elkaar, er wordt drie maal afscheid genomen: van heel dramatisch tot hoopvol.
    Het stuk is gebaseerd op drie boeken: "Die Blendung", van Elias Canetti, "The master of Go", van Yasunari Kawabata en "Muziek en Politiek", van Hans Eisler.
©Roby Bellemans

    Film:
  • Grensverkeer
    Zoals de ene mens vlucht in een standaard ingericht leven, zo kan de acteur vluchten in zijn creaties. Maar waar zit de grens tussen wat je speelt en wie je bent?.



jeugdtheater

De meeste voorstellingen kunnen ook uitgevoerd worden op school en in de bibliotheek, dit staat vermeldt bij de praktische gegevens.
    familievoorstellingen:
  • Hoe het steenhouwertje werd wat hij was... .

    ©Joke van der Weijst
    Een steenhouwertje zit, zoals elke dag, stenen te hakken uit de berg. De zon schijnt die dag bijzonder fel en het steenhouwertje voelt zich erg nietig en droomt erover om groot en sterk te zijn...net als de zon. Tot zijn verbazing komt die dag zijn wens uit en is hij ineens de zon...al snel blijkt ook de zon niet het machtigste wat er is, want de een of anderer wolk vindt niets leukers dan de hele tijd in de weg te gaan hangen...en dus wil het steenhouwertje die wolk worden ...de vraag is alleen of hij nu wel het machtigste ter wereld is...en zo nee wie is het dan wel?

    Een aantal jaren geleden bewerkte Roby, voor het Kabushi-theater van de Limburgse regionale scholendienst, dit oude Japanse verhaal tot een eigentijdse versie. Joke van der Weijst maakte er prachtige collages bij.
    Het is deze versie die hij nu weer bewerkte tot een volwaardig jeugdtheaterstuk van zo'n 50 minuten.
    praktische gegevens:
    voor peuters:
  • met aapje op reis
    Omdat peuters niets liever dan steeds hetzelfde verhaal te horen bedacht Roby het Oneindige verhaal "Ga je mee"
    .
    Isabel van Duijne maakte er prachtige tekeningen bij en voor uitgeverij Clavis maakten ze ook nog het vervolg "Vlieg je mee".
    Roby leest er niet uit voor, hij neemt gewoon de peuters mee op reis en dat neemt ook veel meer tijd in beslag...zeker twintig minuten...
    praktische gegevens:
    vanaf groep 5-6
  • Hoe de mens ontstond volgens Fibben Hald
    ©Fibben Hald
    Volgens deze Zweedse illustrator is de mens ontstaan uit een eenzaam oor! De Zweedse tekst is vertaald door Roby Bellemans die helaas geen Zweeds kent, maar een probleem was dat echter niet. Als samensteller van het spreekwoordenkwartet dl1 & dl 2 kent hij natuurlijk vrachten uitdrukkingen en gezegden. Zodat we nu dankzij Fibben & Roby weten waarom iemand z'n hoofd verliest bij het verliefd worden, en van nog veel meer menselijke eigenaardigheden weten we nu eindelijk de echte verklaring!
    praktische gegevens:

  • Even kikkeren
    over bang zijn
    eerst is het nog leuk, beetje naar kikkers kijken...
    ... dan wordt het heel eng,
    ...maar heel dapper gaan ze toch het donker in,
    ... dan komt de zon op en blijken ze midden in een sloot te zitten...
    praktische gegevens:

Workshops

  • muziek tekenen
    We beginnen met de kinderen te laten schilderen... wat ze niet weten, en dat vertellen we hen ook niet op voorhand, is dat ze niet alleen een schildering hebben gemaakt maar, ook een muziekstuk!
    Een driekhoek is een triangel, een volle cirkel een samba-bal, een rechthoek een chinees blok...bij elke vorm hoort wel een instrument.

    Doordat we vooral met ritme instrumenten werken is het kinder-orkest heel snel ingespeeld en vormt het spelen van hun eigen tekeningen geen enkel probleem.
    praktische gegevens:

  • projecten op verzoek .....
    Op verzoek bedenken wij leuke projecten voor uw school.
    Voor obs De Wizzerd (Zeeland/Noord-Brabant) bedachten we recentelijk de combinatie van "breakdance & Chinese caligrafie"

    drummer Raymond van Spiegel leert de kinderen breakdanceritme's ..
    praktische gegevens:

gerealiseerde tentoonstellingen en projecten

voorwoord:
Met het maken van tentoonstellingen is Roby in 1981 gestart vanuit Boekhandel-Galerij Bellemans. Na sluiting van de boekhandel besloten enkele illustratoren Stichting Kijken op te richten en namen Roby in dienst om de tentoonstellingsactiviteiten voort te zetten. Dat heeft hij gedaan tot eind 2005. Roby gaat nu weer onder zijn eigen naam verder met een aantal activiteiten.
Hieronder een selectie van de grotere tentoonstellingen en projecten. Het zou te ver voeren om de honderden tentoonstellingen, gemaakt voor bibliotheken en scholen in Nederland en België, hier op te sommen.
Roby maakte tentoonstellingen met werk van onder meer The Tjong Khing, Max Velthuijs, Margriet Heymans, Tonke Dragt, Friso Henstra, Annemarie van Haeringen, Peter van Straaten, Lydia Postma, Sylvia Weve, Joep Bertrams, Ted van Lieshout, Gitte Spee, Jan Jutte, Ingrid en Dieter Schubert, Gerda Dendooven, Andre Sollie, Alfons van Heusden, Peter van Hugten, Geerten ten Bosch, Yvonne Jagtenberg, Fiel van der Veen, Anka en Hans Kresse, Koen Fossey, Mance Post en vele vele anderen.....


tentoonstellingsprojecten
Hoe stel je literatuur, filosofie, vormgeving etc... ten toon? In de tachtiger jaren liet Roby zien op wat voor een fantastische manieren je dat kunt doen; zijn projecten waren zo bijzonder dat beeldend- en andere kunstenaars met veel enthousiasme en zonder enige vergoeding de boeiendste bijdragen leverden. De foto op de indexpagina is bijvoorbeeld door Joep Bertrams gemaakt van zijn kunstwerk in het kader van het Zeelandsuiteproject. Joep maakt niet alleen waanzinnige cartoons voor Nova, ook zijn conceptueel werk is uitermate verrassend. Hij heeft verschillende keren meegewerkt aan onderstaande tentoonstellingen.
Roby kreeg voor zijn projecten ook de eerste Zeeuwse cultuurprijs
Hieronder hier en daar een korte toelichting. Omdat ze zowel inhoudelijk als kunsthistorisch van bijzondere betekenis zijn wordt gewerkt aan een goede en uitgebreide beschrijving van deze projecten, we zijn nog op zoek naar ondersteuning daarbij.....

  • Moderne Kunst & 1984, een tentoonstellingscyclus gebaseerd op Orwell's boek 1984. met steun van de Gemeente Axel.
    De cyclus begon met een Lezing can kunstfilosoof Jos de Mul over de relatie Gudmundsson & Nietzsche, waarna het "kikkerconcert volgde van Felix Hess (i.s.w.m. Steimm/Amsterdam). Daarna kwam er een serie van vier tentoonstellingen met als thema "De vrijheid om de emoties vorm te geven", "De vrijheid om je gedachten vorm te geven", "De vrijheid om kunst te maken"" en tot slot "De vrijheid om kunst te beleven". Gedurende het hele jaar was Roby op allerlei scholen te gast om met de leerlingen de discussie over het nut van hedendaagse kunst aan te gaan.
  • De Binnenkant van de Buitenkant en de Buitenkant van de Binnenkant, een project over de vormgeving van ons leefmilieu, met steun van de Provincie Zeeland.
  • Bewegen is Veranderen, een project vanuit de filosofie (1986). Een van de onderdelen was het "Knikkerlint in de Westerschelde" als Veerbootmonument.
  • Zeelandsuiteproject, een project vanuit de muziek (1987), i.s.w.m. de VPRO-omroeporganisatie en met steun van de gemeentes Vlissingen, Vaals, Middelburg e.v.a.. Het bijzondere aan dit project was dat alle manieren om kunst te presenteren gebruikt werden :Het was ook onmogelijk om het hele project mee te maken. Dit was weer aanleiding voor Wim Schippers om als Jaques Plafond Roby te interviewen...wat weer tot een ander heel warrig geheel leidde...
  • Avondrood (1988), een tentoonstelling over het mooie van de teloorgang, i.s.w.m. de VPRO en met steun van de Gemeente Axel.
  • Kleuren huilen niet, een project vanuit de muziek van Anton van Prooijen, met steun van de Provincie Zeeland.
  • Mail-Art op de Veerboot, in samenwerking met Ko de Jonge.
tentoonstellingen met werk van kinderboekenillustratoren
Al snel zag Roby dat kinderen de gebruikelijke tentoonstellingen niet zo boeiend vonden, dus ging hij op zoek naar goed werk voor kinderen. Dankzij, de toen nog beginnende, kinderboekenschrijver Rindert Kromhout kwam hij in contact met kinderboekenillustratoren. Die waren helemaal niet gewend dat iemand hun werk wilde tentoonstellen, maar vonden het wel prachtig.
  • Het in Nederland & Vlaanderen geïllustreerde kinderboek,
    originele illustraties en voorstudies, deze tentoonstelling was onder meer te zien in:
    • Hoofdbibliotheek te Amsterdam
    • de Biekorf - Provinciale Bibliotheek te Brugge/ België
    • Universiteitsbibliotheek Lund / Zweden
    • American School Taipei / Taiwan
    • Institut Néerlandais Parijs / Franktijk
    • Centrale Bibliotheek te Leuven / België
    • Hof van Holland Madrid / Spanje
    • Nederlands Instituut Rome / Italië
    • Hoge School Evora / Portugal
    • Arnhemse Kinderboekhandel
    • Utrechtse Kinderboekhandel
    • Literair Museum te Hasselt/ België
  • Omslagtentoonstellingen,
    een jaar of vijf werd er elk jaar een tentoonstelling samengesteld met de mooiste omslagen van kinderboeken die het jaar daarvoor verschenen waren. De tentoonstellingen startten steeds vanuit de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg en reisden dan heel Nederland en Vlaanderen rond. Art Unlimited bracht postkaarten en posters uit naar aanleiding van de Omslagtentoonstellingen.
  • Spreekwoordenkwartet,
  • de originele tekeningen uit het Spreekwoordenkwartet dl 1 & dl 2, deze waren onder andere te zien in:
    • Hoofdgebouw Shell te Den Haag
    • de Biekorf - Provinciale Bibliotheek te Brugge/ België
    • Internationale School Bangkok / Thailand
    • Shell International School / Bruneï
    • Nederlandse School / Signapore
    • Centrale Bibliotheek te Leuven / België
    • Shell School Woking / Engeland
    • Internationale School Bintulu / Maleisië
    • Hof van Holland Madrid / Spanje
    • Museum voor hedendaagse kunst Bolgna / Italië
    • Shell school Miri / Maleisië
    • Literair Museum te Hasselt/ België
  • Kinderboekenillustratoren de lucht in,
    door kinderboeken- illustratoren beschilderde vliegers, tentoonstelling t.g.v. 10 jaar kindergalerij; was onder meer te zien (vaak ook in de lucht):
    • Slot Zeist, tijdens de opening van de Nederlandse kinderboekenweek
    • Provinciale Bibliotheek Brugge, tijdens de opening van de Vlaamse Kinderboeken week
    • Internationaal Vliegerfestival Cadzand
    • Internationaal Vliegerfestival Oostende / België
    • Hof van Holland Madrid / Spanje
    • Hoofdgebouw ABP / Heerlen

terug naar begin van de pagina















Real
Time Web Analytics

Clicky